Jajka a dieta odchudzająca

Osoby, które chcą schudnąć, często mają wiele wątpliwości co do tego, jakie produkty wolno im spożywać, a z jakich powinny zrezygnować. Prawda jest taka, że tych ostatnich jest na szczęście mniej. Ważne, aby dieta odchudzająca była różnorodna i zawierała produkty spożywcze pochodzące z różnych grup. Tylko wtedy można dostarczyć sobie odpowiedniej ilości witamin i innych potrzebnych składników w naturalnej postaci. Wiele osób w trakcie odchudzania obawia się jedzenia jajek. Panuje przekonanie, że dostarczają one zbyt dużej ilości kalorii, co jest niesłuszne. Jajka to przede wszystkim niezastąpione źródło mnóstwa składników odżywczych. Zaliczają się do nich nie tylko witaminy A, D, K, E, lecz także i minerały oraz kwasy tłuszczowe omega Na diecie odchudzającej warto spożywać szczególnie jajka ugotowane na miękko, ponieważ szybciej ulegają strawieniu. Trzeba również zrezygnować ze smażenia ich na tłuszczu oraz jedzenia z majonezem, który lepiej zamienić na jogurt naturalny. Jajka dobrze komponują się z warzywami i tak też powinny je spożywać osoby odchudzające się.