Jabłka a odchudzanie

Prawie każda osoba pragnąca schudnąć wie, że powinna spożywać więcej warzyw i owoców. Dostarczają one witamin i mikroelementów, a także cennego błonnika, który przyspiesza metabolizm. W jedzeniu niektórych owoców warto zachować umiar, ze względu na to, że mają dużo cukru. Jednak nie powinno się ograniczać jabłek. Pomagają utrzymać zgrabną sylwetkę oraz cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem. W kuracjach odchudzających, a także oczyszczających organizm z toksyn pomocny bywa też ocet jabłkowy. Wykazuje wiele cennych właściwości. Poprawia przemiana materii, reguluje stężenie cukru we krwi oraz hamuje apetyty na podjadanie. Niektórzy sięgają po szklankę wody z trzema łyżkami octu, by przynieść sobie ulgę po zjedzeniu ciężkostrawnego posiłku. Ponadto można go dodawać do sałatek czy innych potraw. Właściwości octu jabłkowego docenią przede wszystkim osoby odchudzające się. Kuracji octem jabłkowym nie można jednak stosować cały czas. Konieczna jest przerwa, gdyż nadmiar działa niekorzystnie na układ pokarmowy.